miragiaswines

E-mail Εκτύπωση PDF

Οι Ποικιλίες Σταφυλιών Μας

ΑΘΗΡΙ

Το Αθήρι είναι μια Αιγαιοπελαγίτικη  ποικιλία, που καλλιεργείται κυρίως στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, αλλά τα τελευταία χρόνια η καλλιέργειά της έχει επεκταθεί σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
Είναι αρκετά ανθεκτική στον περονόσπορο, αλλά πολύ ευαίσθητη στο ιώδιο. Είναι ποικιλία πρώιμης ωρίμανσης, με σταφύλια μέτριου μεγέθους και πυκνότητας ραγών, με κιτρινοπράσινη λεπτή φλούδα, με χυμώδη σάρκα και ελαφρό αλλά χαρακτηριστικό άρωμα.
Το Αθήρι δίνει κυρίως, λευκά και ξηρά κρασιά, με υψηλή σχετικά περιεκτικότητα σε αλκοόλη, λευκοκίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες και διακριτικό, ευχάριστο, λεπτό, φρουτώδες άρωμα, γεύση απαλή, γεμάτη, δροσερή και ισορροπημένη.
Συνδυάζεται με οστρακοειδή, θαλασσινά, ψάρια στη σχάρα, ελαφρά τυριά και φρούτα.

 

ΑΓΙΩΡΓΗΤΙΚΟ

Το Αγιωργήτικο θεωρείται μία από τις εκλεκτές ελληνικές οινοποιήσιμες ποικιλίες
αμπέλου. Καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο, αλλά συναντάται σποραδικά σε πολλά διαμερίσματα της χώρας μας. Οι περισσότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις βρίσκονται στη ζώνη παραγωγής οινών Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας  Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π) "Νεμέα", η οποία περιλαμβάνει εκτάσεις των νομών Αργολίδας και Κορινθίας.
Το Αγιωργήτικο είναι φυτό εξαιρετικά παραγωγικό, με σταφύλια σκουροκόκκινα, πυκνά και με μεσαίου μεγέθους ράγες μικρού ή μεγάλου μεγέθους, με σάρκα χυμώδη, μαλακή και σχεδόν άχρωμη, πλούσια σε φαινολικά χαρακτηριστικά.
Τα αρώματα των φρέσκων κρασιών του Αγιωργήτικου είναι φρουτώδη, με άρωμα κυρίως κερασιού. Όταν παλαιωθούν αποκτούν ένα πλούσιο μπουκέτο αρωμάτων, με κυρίαρχα αυτά των μπαχαρικών, αλλά και του δενδρολίβανου.
Το Αγιωργήτικο, ανεξάρτητα από το αν είναι Ο.Π.Α.Π Νεμέα ή όχι, διαμορφώνει το χαρακτήρα του ανάλογα με το έδαφος και την τοποθεσία. Το υψόμετρο παίζει σημαντικό ρόλο στην οξύτητα, στον αλκοολικό βαθμό, στις τανίνες, στο χρώμα και στα αρώματα. Γι' αυτό και θα δοκιμάσουμε πολλές διαφορετικές εκφράσεις Αγιωργήτικου, που η κάθε μία απευθύνεται στο δικό της κοινό.
Ταιριάζει άριστα με λιπαρά κρέατα, κόκκινες σάλτσες και κυνήγι.

 

ΜΑΝΔΗΛΑΡΙΑ

Η Μανδηλαριά είναι από τις πιο πλούσιες σε χρώμα ποικιλίες αμπέλου, γηγενής του αιγαιοπελογίτικου χώρου. Καλλιεργούνταν αρχικά στις Κυκλάδες, τη Ρόδο και την Κρήτη, και επεκτάθηκε η καλλιέργειά της στην Πελοπόννησο, την Αττική και σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.
Είναι ποικιλία πολύ ζωηρή και παραγωγική, πολύ ανθεκτική στη ξηρασία και γι' αυτό καλλιεργείται με πολύ καλά αποτελέσματα στη νησιώτικη χώρα.
Τα τσαμπιά της είναι μεσαίου μεγέθους, με βαθύ σκούρο χρώμα, από όπου και προκύπτει το πλούσιο χρώμα στα κρασιά που η Μανδηλαριά συμμετέχει. Τα κρασιά που παράγονται από Μανδηλαριά έχουν έντονο χρώμα, μέτρια περιεκτικότητα σε αλκοόλ, πλούσια σε τανίνες και με μέτρια οξύτητα. Γενικά, δίνει κρασιά που λόγω της τανικότητας και του χρωματισμού δυνμισμού τους ενδείκνυνται για παλαίωση, αλλά κυρίως για την χρησιμοποίησή τους σε χαρμάνια μαζί με άλλες ποικιλίες, κυρίως για την διόρθωση του χρώματος τους.
Συνδυάζεται με κίτρινα τυριά και ορεκτικά.

 

ΦΩΚΙΑΝΟ


Το Φωκίανο καλλιεργείται στα νησιά της Σάμου, Ικαρίας, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και
την Πελοπόννησο. Είναι μία ποικιλία αρκετά εύρωστη, παραγωγική, ανθεκτική στις ασθένειες και την ξηρασία.
Τα σταφύλια έχουν μεγάλο μέγεθος και κόκκινο φλοιό. Το Φωκίανο δίνει ερυθρούς οίνους με πλούσιο χρώμα και καλό μπουκέτο. Το χρησιμοποιούμε επίσης για την παραγωγή ροζέ οινών.
Ταιριάζει με κρέατα, κίτρινα τυριά και ελαφρά γεύματα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΕ...